piątek, 14 września 2012

Białe Michałki - zrób to sam!

150 g białej czekolady
¾ szklanki mleka
50g masła
1/3 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 szklanki mleka w proszku
100g pokruszonych herbatników
1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych (1/3 drobno posiekana)

kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego

Polewa:
100 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki mleka
ewentualnie może być gotowa biała polewa

Przygotowanie
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.


nie ma nic lepszego! mmm.

2 komentarze: