150 g białej czekolady
¾ szklanki mleka
50g masła
1/3 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 szklanki mleka w proszku
100g pokruszonych herbatników
1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych (1/3 drobno posiekana)
kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego
Polewa:
100 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki mleka
ewentualnie może być gotowa biała polewa
Przygotowanie
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na
parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie
było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy
jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i
odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki,
mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki
do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę,
obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
nie ma nic lepszego! mmm.
za dużo roboty, lepiej kupić :) ale przepis fajny :)
OdpowiedzUsuńno w sumie ;p ale przepis warto mieć!
Usuń